Trivselregler
Ansvar för trivsel
Att bo i en bostadsrättsförening innebär ett gemensamt ansvar och att vi tillsammans äger och förvaltar husen där vi bor. Vi har därmed ett gemensamt ansvar för att skapa och upprätthålla trivseln runtomkring oss och för att hålla nere onödiga kostnader.
Styrelsen har det yttersta ansvaret för att det är såväl trivsel som ordning och reda i och utanför husen och har därför ansvar för trivselreglerna. Alla boende är i princip skyldiga att rätta sig efter trivselreglerna. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
För vem gäller reglerna?
Trivselreglerna gäller dig som bostadsrättsinnehavare, men också för andra besökare, såsom familjemedlemmar, gäster, inneboende, hantverkare och andrahandshyresgäster.
Om trivselreglerna inte följs
I allvarligare fall av störningar kan oföljsamhet till reglerna leda till en uppsägning, och att bostadsrättshavaren därmed inte får bo kvar i föreningen.
Har du frågor?
Har du frågor om vad trivselreglerna innebär? Eller vill du lämna förslag på förändring av reglerna? Kontakta styrelsen på gradskivan@telia.com eller 072-521 05 94.
- Allmän aktsamhet och gemensamma kostnader
Tänk på att vara rädd om och vårda föreningens egendom väl. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Extra sophämtning för grovsopor, utökad städning av gemensamma utrymmen t.ex. tvättstugor etc. blir onödiga kostnader som på sikt höjer varje enskilds månadsavgift!
Om en akut skada skulle inträffa i huset ta i första hand kontakt med styrelsen eller fastighetsskötare enligt anslag i porten.
- Avgift/hyra till bostadsrättsföreningen
Denna betalas alltid i förskott och enligt förfallodatum som visas på avgiftsavin. Vid sen betalning tillkommer en påminnelseavgift och inkasso. Enligt stadgarna kan du bli av med rätten till att vara medlem och därmed bli av med lägenheten om avgiften inte betalas i tid. Styrelsen uppmanar därför alla boende att anmäla autogiro eller e-faktura. Blankett för autogiromedgivande finns att hämta på styrelsens expedition.
- Hänsyn till grannar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus, vind, källare och tvättstuga.
Du har en skyldighet att visa hänsyn till dina grannar dygnet runt. Under kvälls- och nattid (mellan kl. 22–06 på vardagar och 23–07 på helger) ska dock extra hänsyn tas. Musik och annat ljud som kan störa dina grannar ska inte förekomma under dessa tider, och vi rekommenderar att man inte heller kör diskmaskin eller tvättmaskin dessa tider.
Ska du ha en fest så informera gärna dina grannar i god tid innan om du tror att det kommer att störa.
- Källare och vind
Förvaring av lösa föremål får endast ske i de egna förråden. Alla behöver hjälpas åt att hålla källare och vind rena och tomma från saker och skräp som inte ska stå där. Tänk på brandfaran och trivseln!
- Cyklar, barnvagnar, rullatorer
Cyklar får endast parkeras i föreningens cykelförråd i källarna eller i cykelställ på gården.
Rensning av cyklar som inte används genomförs med några års intervall. Detta annonseras i god tid.
Barnvagnar och rullatorer får inte placeras i entrén utan ska förvaras i särskilda förråd eller i lägenheten.
Om du har behov av låsnyckel till rullatorförråd på markplan på gården kontakta styrelsen.
- Tvättstugor
Vid användning av tvättstuga är medlemmar skyldiga att följa de städrutiner och föreskrifter som anslagits i respektive tvättstuga.
Bokning sker på särskild bokningstavla med hjälp av låskolv. Bokade tider ska respekteras. Torkrum och torktumlare kan användas max 45 minuter efter avslutad tvättid.
Lämna tvättstugan i rent och snyggt skick. Glöm inte att tömma luddfiltret till tvättmaskinerna då det annars finns risk för översvämning.
- Husdjur
Katter ska hållas under uppsikt och hundar ska vara kopplade. Djuren får inte störa eller förorena i barnens sandlådor, på gångvägar, trottoarer eller våra grönområden. Katt- och hundrastning inne på gården är därför förbjuden.
Djurs spillning ska plockas upp av djurägaren.
- Sopor
Källsortering ska ske enligt anvisningar i soprummet. Sopor ska paketeras väl innan de slängs i sopkärl. Tidningar etc. kastas i pappersåtervinningen utanför sophuset. Kartonger ska vikas ihop innan de kastas då kärlet annars blir fullt för fort.
Övrigt avfall (grovsopor) såsom vitvaror, större elektronik, möbler etc. ska transporteras i egen regi till en återvinningsstation (t.ex. Spikgatan i Boländerna).
- Gården
Gården ska skötas och hållas efter för att alla ska kunna njuta av den. Leksaker ska tas undan efter nyttjande.
Föreningen har grillplatser som får nyttjas av föreningsmedlemmarna. Tänk på att lämna grillplatserna i det skick du själv vill finna dem! Grillen ska göras rent, bord och bänkar ska torkas av och sopor ska kastas i sophuset.
- Bilkörning
Vi är särskilt rädda om barnen och vår närmiljö. Hastighetsbegränsningen i hela området är max 10 km/h.
All form av trafik på gårdarna bör undvikas i största möjliga mån. Parkering på gården är förbjuden, för att inte hindra utryckningsfordon eller tömning av soprum.
I- och urlastning från bil på gården är dock tillåtet. Särskilda parkeringstillstånd krävs, som kan hämtas på styrelsens expedition. Observera att de gäller ett år åt gången. Även med tillstånd finns en begränsning på 15 minuters parkeringstid. Behöver du stå längre pga. flytt, kontakta styrelsen i god tid innan.
- Parkeringar och biltvätt
Föreningen har garage och p-platser med eller utan el för uthyrning. Max 1 parkering eller garage per lägenhet. Kontakta styrelsen för att ställa dig i kö.
Biltvätt ska helst göras på biltvättställen pga. orenat tvättvatten som annars rinner ner i dagvattenbrunnar.
- Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, fönster och dörrar. Om något går sönder måste du själv se till att det repareras.
Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen.
- Förändring/ombyggnad av den egna lägenheten
När det gäller väsentlig förändring av lägenheten krävs styrelsens godkännande. Du får inte ta bort eller bygga för några element eller bygga för ventilationen, då den ska gå att inspektera och rengöra. Alla rörinstallationer ska göras av fackman. Är du osäker på om du behöver tillstånd för en viss åtgärd, kontakta styrelsen.
- Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande. Ansökan sker på för ändamålet avsedd blankett innan andrahandshyresgästen flyttar in. Ansökan ska innehålla uppgifter om anledning till andrahandsuthyrningen, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Observera att lägenhetsinnehavaren har fullt ansvar att den som hyr i andra hand sköter sig. Avgiften är 3500 kr per andrahandsuthyrning.
- Rökning
Rökförbud gäller inom alla våra gemensamma inneutrymmen såsom föreningens trapphus, tvättstugor, källare etc.
Rökning av marijuana/hasch är förbjudet, även i den egna lägenheten och på balkongen.
Visa hänsyn till dina grannar! Kasta inte fimpar från balkongen eller på våra gårdar. Tänk också på att röklukt kan ta sig in till grannar genom ventilationsluckor vid fönstren.
- Balkongen
Det är förbjudet att grilla på din balkong (med undantag för elgrill). Grilla gärna vid föreningens grillplatser.
Inglasning av balkong och uppsättning av markiser räknas som väsentlig förändring och kräver styrelsens godkännande. Detsamma gäller för uppsättning av parabolantenn. Montering eller annan åverkan på fasaden är inte tillåtet.
Blomkrukor m.m. ska hänga på insidan av balkongen på grund av risken för att de kan falla ned. Om du har parabolantenn ska även den vara monterad inne på balkongen.
Mattor ska inte piskas eller skakas från balkongen. Använd föreningens piskställ på gården vid behov.
Bostadsrättshavaren ska skotta balkongen ren från snö vid behov.
- Säkerhetsfrågor
Låsta dörrar, såsom ytterport, vinds- och källardörrar ska hållas stängda och låsta. Var vaksam på att dörrarna går i lås efter dig.
Meddela gärna grannar eller styrelsen om du ska vara bortrest en längre tid.
Förvara inte lösa föremål i trappor, källargångar eller i öppna utrymmen på vinden/källaren då detta utgör en brandfara.
Förvaring av brandfarligt gods i lägenhet eller förråd får inte förekomma.
Du bör ha brandvarnare i din lägenhet. Om du saknar brandvarnare, kontakta styrelsen.
Med hopp om att vi alla ska trivas i vår fina förening! /Styrelsen
Uppdaterad 2023-04-06